БНТ 2 - Старт: 16.10.2011 г.

Go down

БНТ 2 - Старт: 16.10.2011 г.

Писане  Admin on Пет 14 Окт 2011, 15:32
На специално събитие по повод старта на новия канал на Българска национална телевизия БНТ2 бе представено ръководството и част от екипа на телевизията. На представянето присъстваха генералният директор на БНТ – Вяра Анкова, директорът на БНТ 2 – Екатерина Генова, главният продуцент на БНТ София – Кети Манолова, главния координатор на БНТ2 – Камелия Стойчева, водещите на новините – Боряна Димитрова, Николай Николов и Ася Методиева.

БНТ2 е съвкупност от продукцията на програмите: БНТ София, БНТ Пирин, БНТ Море, БНТ Север и БНТ Пловдив. Социологическо проучване сред столичани показа, че над 70% от тях искат да гледат новия канал. С появата на БНТ2 каналите в групата на Българска национална телевизия стават общо три – БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят.

„Политиката на обществените оператори в Европа е да имат регионални канали, които да отразяват както проблемите, така и радостите на обикновения човек” – обяви Вяра Анкова по повод създаването на новия канал. БНТ 2 е реализирана благодарение на общите усилия на всички регионални телевизионни центрове. Обществен ангажимент на Националната телевизия да отразява живота във всички негови аспекти както на национално, така и на местно ниво.

БНТ 2 е създадена с помощта на държавна субсидия в размер на 450 000 лв., отпусната от Правителството най-вече за обновяване на техниката в регионалните центрове. Това ще обезпечи технически изграждането на „мрежовия” принцип за разпада на програмата, по време на който зрителите от различни региони ще могат да гледат местни програми.

Екатерина Генова представи БНТ2 като обществено отговорна медия, която се опитва да направи нещо реално заедно с хората. По този начин обществото ще провокира теми и дискусии, а самите зрители ще бъдат автори на новините. Темите, които информационните емисии ще представят, ще бъдат социално насочени. „Публиката е нашите очи и уши” – сподели Боряна Димитрова, която ще води централните новини на БНТ София. Новините на БНТ2 активно ще използват социалните мрежи и вече присъстват и във Facebook.

Зрителите в София ще могат да гледат програмата на БНТ2 ефирно на 43 канал.

БНТ 2 стартира с качествена телевизионна продукция, която отговаря на интересите на цялото семейство. В неделя зрителите ще видят за първи път необичайната прогноза за времето, създадена от репортерите на петте центъра на БНТ 2. Прогнозата е допълнена със свидетелски кадри и полезна информация от София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Благодарение на мрежата от репортери, БНТ 2 ще представя различната прогноза на времето, с реална картина от четирите краища на България.

Основни акценти в програмата на БНТ2:
„България днес” – следобедният информационен блок, който „репетира” вече от 1 година по БНТ Свят, ще намери естественото си място в ефира на БНТ 2. Рубриката се излъчва всеки делничен ден от 16 до 18 часа. Зрителите добре познават водещите и репортерите на предаването, както и кампаниите, насочени към различното образование в училищата, намаляване на катастрофите по пътищата и ревизия на неизпълнените обещания на политици и администрация по места.

“България 19:30” – централна информационна емисия на БНТ 2 ще се излъчва при „разпад на мрежата” – всеки град ще създава пълноценна емисия с регионални, национални и международни новини. Т.е. русенци ще могат да разберат какво се е случило през деня в техния град, в страната и по света. Софиянци, благоевградчани, пловдивчани и варненци ще научават новините от екипите на БНТ 2 по места.

Новият сезон на туристическото предаване „Пътеводител БГ” ще започне по БНТ 2 с нова водеща. Познатата от музикалната класация „5 от 5” и много харесвана Рая ще влезе в различна роля. Тя ще пътува из България от името на зрителите и ще им показва интересни и типични български събития из цялата страна. Ще разпитва, как живеят хората в градовете и селата, които организират събори, празници и уникални събития, ще влиза в къщите им, ще опитва от специалитетите им. С очите на любопитен пътешественик, ще представя най-интересните места в страната. В „Пътеводител БГ” зрителите ще се срещнат не с красивата Рая, а с пътешественичката Ралица Михова.

БНТ 2 ще отвори широко екрана си за спорт и спортни предавания. В събота и неделя стремежът ще бъде да се излъчват на живо събития от регионите. Първенството във футболната „А” група също ще върви по новия канал на Българската национална телевизия. БНТ 2 ще излъчва пряко по един мач от всеки кръг, а също така ще дава и повторения на най-интересните срещи.

Първенствата по баскетбол и волейбол също ще намерят тв домакинство в БНТ 2

Специално внимание ще се отделя и на любителски турнири, тъй като в България за много спортове се организират специални любителски вериги. Предаването “Спортна треска” ще се излъчва и по БНТ 2, но в разширен вариант, като във времето, отделено специално за канала, ще се коментират регионалните спортни събития и ще има преки включвания от четирите центъра в страната. В събота БНТ 2 ще предложи на своите зрители специализираното футболно предаване „Трето полувреме”.

Авторски продукции на регионалните тв центрове, които ще се излъчват в единната програма на БНТ 2:
Основен акцент в досегашната програма на БНТ- Море е предаването „Каюткомпанията”. В действителност това е онова място на кораба, където не само се решават проблемите, но и се разказват истории за морето и за хората с морски професии. В предаването основната тема е морският бизнес и възможностите, които създават морската наука и индустрия. Останалите теми са посветени на изкуството за морето, ветроходството и екологията.

„Непознатите съседи” от досегашната програма на БНТ-Русе е магазинно предаване, заснето из целия русенски регион. То разказва за промените в живота на българи и чужденци, които вече се заселват в страната и стават „нашите нови съседи.” Кой, защо и по какъв начин се промени в този интеркултурен обмен „през оградата” и „врата до врата”? Какви са приликите и разликите в мисленето ни, стандартите ни, в труда, бита и свободното време – за всичко това ще разкажат „Непознатите съседи”.

„По реката” е още една поредица, която БНТ-Русе разработва паралелно с „Непознатите съседи”. От нея зрителите ще научат повече за особеностите на бита и хората, избрали да живеят по поречието на Дунав.

В новата програмна схема на БНТ 2 предаването “Местно време” на БНТ-Пловдив дава наименованието на публицистичния пояс от 20.00 до 20.30ч., в който петте центъра на националната телевизия всеки ден на живо ще анализират и коментират актуални събития от регионите. Следобедният информационен блок “България днес” е съвместна продукция на регионалните центрове и БНТ Свят. Хората в Пловдив знаят, че ремонтът на осеяните с дупки вътрешни улици в града започна след дебати в предаването “България днес”; че община Пловдив прие поканата за широка обществена дискусия за съдбата на кино “Космос” след пряко включване на Румен Бахов с гражданите. Именно затова предаването ще разкрие оригиналните находки на сюжети и лица, показани с внимателното вглеждане през очите на зрителите, които са и най-ефективният механизъм на влияние.

“Бисери от Македония” е музикално предаване на БНТ-Пирин, което ще се излъчва в БНТ 2. В него зрителите ще видят самобитното единство на песен и танц, на духа от вчера и днес. В предаването ще бъдат представени най-добрите образци на изворния фолклор в Пиринска Македония, а екипът ще възроди забравените балади за битието на предците и песните, посветени на патриотичната тема. „Бисери от Македония” ще покаже жизнените традиции на народната култура и духовност.Вижте лицата на БНТ 2!
За творческата реализация на БНТ2 са привлечени утвърдени имена, оставили сериозна професионална следа в развитието на БНТ и в съзнанието на зрителите. Създателката на Ефир 2 Нери Терзиева обучава новинарите и репортерите на новия канал, а знаковата водеща в БНТ Боряна Димитрова ще представя централните новини от София в емисията „България 19:30”.

Кои са лицата на БНТ2?
Боряна Димитрова

Емблематичната водеща за БНТ – Боряна Димитрова е завършила журналистика в София, специализирала е в Париж, Вашингтон, Вирджиния /Норфолк/, Минесота /Сейнт Пол/ и Ню Йорк. Била е водеща на „Екип 4”, „Панорама”, „По света и у нас”, „Новините в 23 часа” и други сериозни публицистични предавания на БНТ. Франсоа Митеран, Шимон Перес, Дейвид Оуен, Лорд Карингтън, Сали Бериша, Катрин Деньов и Силви Вартан са само част от световно известните личности, които Боряна е интервюирала. Автор е на документални филми, снимани в Индия, Франция, Италия както и на големи репортажи за международни и вътрешни събития. В професионалната си реализация е работила и за радио «Свободна Европа», а много от днешните известни репортери от ефирни и кабелни телевизии са обучавани от нея.

Петя Пантева
Петя Пантева е популярно лице на РТВЦ Русе. Започва работа там през 1993 г. като литературен сътрудник. Малко по-късно трупа опит и като репортер и аниматор в първото частно русенско радио “Пристис”. През 2000 г. е репортер, а по-късно и редактор в БНТ Север. Работи и като делегиран продуцент за телевизията. През годините е била водещ на телевизионната поредица “Агросвят” и на публицистичното предаване “Седмицата” по БНТ Север. Автор е на документалните филми “На Паци – любов!”, “В плен на Терпсихора”, “Диагноза “Пирон”!?”, “Седемте чудеса на Крайдунавска Добруджа”.

Камен Коларов и Румен Бахов
Камен Коларов и Румен Бахов са лицата на екипа от РТВЦ Пловдив. Професионалният интерес на Камен Коларов към политическите теми го праща в студиото на актуалното политическо предаване “Местно време”. В продължение на няколко години като автор и водещ Камен Коларов превръща “Местно време” в авторитетен форум на местната и национално значима политическа проблематика. Предаването му донася през 2010г. наградата „Пловдив” за журналистика. От пролетта на 2011г. Камен Коларов е водещ на следобедния информационен блок “България днес. И ако неговото място е до гостите в студиото, то колегата му Румен Бахов е лицето на предаването в преките включвания. На живо от местата, на които се случват най-тъжните и най-веселите, истинските събития в живота на хората. Интересът на Румен Бахов към живия живот, артистичният му подход и безспорните му качества на професионален репортер превръщат преките включвания от Пловдив в “запазената марка” на “България днес “. Примерите не са малко, но по-важно е, че Камен и Румен са само две от лицата на един екип мислещи, живи и мотивирани български журналисти.

Боряна Черганова
С петгодишната си школовка като новинарски репортер, с чара на младостта и с вродената си интелигентност Боряна Черганова бързо се наложи сред лицата на програма “България днес” за РТВЦ „Пирин”. Като водещ в екранното си поведение е емоционална, дори на моменти импулсивна, но винаги уверена. Защото никога не подценява подготовката, независимо дали предаването е моно, или политематично. Като репортер е особено чувствителна към темите за отчуждението, социалните амплитуди и изкривените нрави в съвременното ни общество. Но и в студийната й работа, и в изявите и на “терен” съумява по категоричен начин да предаде своите вълнения на зрителите, което я превърна в тяхна любимка.

Зоя Черешарова
Зоя Черешарова е завършила телевизионна журналистика в СУ “Климент Охридски”. През последните 10 години работата й в Телевизионния център във Варна е свързана с новините и публицистичните предавания “Защото”, “Тук и сега”, “Вечерно море” и “Доктор”. „Макар че за мнозина обективната журналистика не съществува, винаги има начин да кажеш истината”, смята Зоя. Тази позиция защитава всеки ден – като репортер в новините и като водеща на предаването “България днес”.
В екипа на БНТ 2 са и водещите журналисти Ася Методиева и Христина Христова от БНТ , както и Николай Николов.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
Техническият сигнал за разпространение на БНТ2 ще достига до зрителите кабелно, сателитно и наземно- аналогово.

Според лицензията получена от СЕМ, БНТ2 ще се излъчва на 43 канал за наземно аналогово разпространение на територията на София.

Във всички останали регионални центрове на страната БНТ2 ще достига до зрителите по същия начин, както досега.

Сигналът на БНТ2 ще се разпространява чрез кабелни оператори, мрежата на BIX.BG, както и в DTH пакета на BULSAT.COM, VIVACOM и SATELITE.BG.

В пакета програми на кабелните оператори БНТ2 ще излиза при задаване на “автоматично търсене” от настройките на телевизионния приемник, в зависимост от мястото, на което е позициониран канала в пакета програми на съответния доставчик.

Източник: www.TVstar.bg

_________________
Онлайн радио и телевизия!
Посетете www.bgmedia.tk!
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 221
Регистриран на : 11.08.2009
Местожителство : Bulgaria

Вижте профила на потребителя http://www.bgmedia.tk

Върнете се в началото Go down

Стартира БНТ 2

Писане  Admin on Нед 16 Окт 2011, 09:58Гледайте БНТ София на честота на излъчване - 650 ТХ, 43 канал за района на София и в мрежата на Blizoo 137 канал.

Гледайте БНТ Море на:
Честота на излъчване за Варна 586 ТХ и 474ТХ; 21 и 35 канал;
Честота на излъчване за Бургас - 562 ТХ, 32 канал;
Честота на излъчване за Добрич - 586 ТХ, 35 канал;
Честота на излъчване за Шабла - 722 ТХ, 52 канал.

Гледайте БНТ Пирин на:
Честота на излъчване за Кюстендил - 626 ТХ, 40 канал;
Честота на излъчване за Благоевград - 514 ТХ, 26 канал.

Гледайте БНТ Пловдив на:
Честота на излъчване за Пловдив - 722 ТХ и 546 ТХ; 52 и 30 канал;
Честота на излъчване за Кърджали - 698 ТХ, 49 канал;
Честота на излъчване за Смолян - 706 ТХ, 50 канал.

Гледайте БНТ Север на:
Честота на излъчване за Русе - 626ТХ, 40 канал;
Честота на излъчване за Разград - 706 ТХ, 50 канал;
Честота на излъчване Силистра - 474 ТХ, 21 канал;
Честота на излъчване Велико Търново - 554 ТХ, 31 канал.

_________________
Онлайн радио и телевизия!
Посетете www.bgmedia.tk!
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 221
Регистриран на : 11.08.2009
Местожителство : Bulgaria

Вижте профила на потребителя http://www.bgmedia.tk

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите